POLLINATOR BEES, SUSTAINABLE AGRICULTURE AND FOOD SECURITY IN BRAZIL: REFLECTING MDG 2 IN LIGHT OF POST-NORMAL SCIENCE

Main Article Content

Nandà Luccâs
Cláudia Lilian Alves dos Santos
Alessandra Carla Furlanetti

Abstract

Carried out by different species, mainly by bees, pollination is an essential process for plant production, whether in agricultural crops or forests, directly affecting food security. However, some threats agricultural practices, the indiscriminate and unplanned land use change, culminates in the reduction of native areas and together the COVID-19 pandemic scenario, revealing itselves as trully threats to Brazilian biodiversity, as well as, to the health and nutrition of their population. This study sought to relate the essentiality of pollinating bees to the development of sustainable agriculture and food security, as indicated in the MDGs (Sustainable Development Goals) and Agenda 2030. The complexity and interdisciplinarity of the theme is discussed through concepts of post-science normal, through a bibliometric survey carried out in the “Web of Science” database, between 1900 and 2021, using the terms “pollinator”, “bee pollinator”, “sustainable agriculture” and “food security”. The results showed that most research deals with aspects of life cycles, reproduction, pollinated and visited forest plant species, climatic constraints, crop production methods without mentioning the presence of pollinators or even aspects of public policies for the distribution of food or income, few of them paying attention to the need to integrate themes to promote biodiversity and food security. In the final chapter, public policies are suggested for the joint implementation of goals 2.0, 2.1, 2.2 and 2.3 of MDG 2 in Brazil.


 


 


 


 

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How to Cite
Luccâs, N. ., Santos, C. L. A. dos ., & Furlanetti, A. C. . (2021). POLLINATOR BEES, SUSTAINABLE AGRICULTURE AND FOOD SECURITY IN BRAZIL: REFLECTING MDG 2 IN LIGHT OF POST-NORMAL SCIENCE. Revista Brasileira De Meio Ambiente & Sustentabilidade, 1(6 esp), 79–104. Retrieved from https://rbmaes.emnuvens.com.br/revista/article/view/136 (Original work published October 31, 2021)
Section
Artigos
Author Biographies

Nandà Luccâs, CENA/USP

Doutoranda em Ciências pelo Programa de Pós Graduação em Energia, do Centro de Energia Nuclear na Agricultura (CENA-USP) (2019-2222), Mestra em Biodiversidade Vegetal e Meio Ambiente pelo Instituto de Pesquisas Ambientais de São Paulo (antigo Instituto de Botânica IBt-SIMA) e Bióloga graduada na UNESP - Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita ". Atualmente se dedica a pesquisa sobre autenticidade e a quimiodiversidade de méis de abelhas brasileiras do biomas Cerrado e da Mata Atlântica, no Laboratório de Radioisótopos (LRi) e participou de grupos de pesquisa sobre biodiversidade como o Biota FAPESP. . E-mail: beeologa@gmail.com

Cláudia Lilian Alves dos Santos, IFBA/UESB

Mestra em zoologia pela Universidade Estadual de Santa Cruz-UESC, Ilhéus-BA. Especialista em Docência de Biologia pela Universidade Federal do Vale do São Francisco-UNIVASF, Polo Brumado. Graduada em licenciatura em Ciências Biológicas na Universidade do Estado da Bahia-UNEB, DCH, Campus VI, Caetité-BA. Coordenadora do GPA- Grupo de produção acadêmica/IFBA cadastrada no CNPQ. Tutora na pós-graduação do curso de mídias da educação- UESB. Universidade Estadual de Santa Cruz. E-mail: claudinha_lilian@hotmail.com

Alessandra Carla Furlanetti, UESP/FACULDADE PRESIDENTE EPITÁCIO

Graduada em Agronomia pela Universidade Federal de Uberlândia (1992), mestrado em Agronomia (Agricultura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1995) e doutorado em Agronomia (Agricultura) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1998). Atualmente é docente da Faculdade Presidente Epitácio e professor do Centro Estadual de Educação Tecnológica Paula Souza. Universidade Estadual de São Paulo. E-mail:  furlanetti.af@gmail.com